Rapport fra tur til BRINGEN

ban-bringenturDeltagere: LB9RE, LA9QFA, LC2PCT, LC2TCT, LA4YW, LC3ZCT, LC7XAT mfl inkludert Grundtvig (Odds hund)

bringen021
Flere grinder måtte åpnes på ferden opp og ned, og Knut/LA9QFA stilte velvillig opp som grindåpner.

Turen til Bringen startet ved syvtiden om morgen lørdag 28. juni. Det var i alt fire biler som la ut på E6 sydover i et aldeles nydelig vær. Etter en stopp på Støren fortsatte turen nøyaktig 50.0 km oppover Gauldalen til Gåre hvor fjellveien til Bringen begynner. Vi betalte alle 40 kroner for å passere bommen og deretter kunne vi alle kjøre innover med god samvittighet. Den fine og velholdte fjellveien gikk innover forbi Nålsjøen hvor det ligger mange hytter langs veien. Ved foten av Bringen kom vi til bommen der forsvarets vei går videre opp til toppen. LA9QFA var grindgutt og låste oss igjennom. Veien opp til toppen var i god stand (unntatt noen få vannspor) og føret var godt med tørr vei helt opp. Oppe var det en fantastisk utsikt og det hele så ut til å bli en fin dag i det varme været. Døren til huset ble låst opp og de nysgjerrige kunne ta lokalitetene i øyesyn. Det var mange på denne turen som ikke hadde vært der før.

"Grundtvig" rakk å få med seg et forfriskende bad i et nær-liggende fjellvann, - badenymfen satte stor pris på atspredelsen i varmen.
«Grundtvig» rakk å få med seg et forfriskende bad i et nær-liggende fjellvann, – badenymfen satte stor pris på atspredelsen i varmen.

Det viktigste som skulle gjøres var å sette opp en ny antenne for repeateren LA7RR RV56 (R4). Antenne skulle monteres høyt oppe i Telenors mast og en ny kabel skulle trekkes inn i huset. Dette viste seg å være mer arbeid enn en kunne tro på forhånd og det var derfor godt at så mange hadde møtt opp til dette arbeidet. Det var en omfattende jobb å trekke inn kabelen i huset siden det var litt plunder med inntaksrørene, men endelig ble det funnet en åpning. Den videre trekkingen var også krevende i en mørk underkjeller, men kabelen kom inn i riktig rom etter hvert. Deretter ble kabelen festet oppover masten med noen meter kabel til overs for senere bruk til reparasjoner mm. Deretter ble antennen montert.

bringen011
Morten/LC2PCT og Håvard/LB9RE i dyp konsentrasjon under lodding av ny koax, – det ble rett på første forsøk.

Nå ble det om å gjøre å komme seg inn for koble til repeateren og teste den nye antennen og sammenligne med den gamle. Antennen ble testet for SWR (1:1.05), koblet til, repeateren ble startet, anrop ble gjort og alle ventet i spenning på de første rapportene. Det ble en overveldende respons og rapportene strømmet inn fra LA4CKA, LA3WAA, LC2SCT, LA9JK, LA9MB, LA7JBA og flere etter hvert. Det ble rapportert en stor forbedring i mottakerens følsomhet og flere meldte at de først nå kunne kjøre R4. Det hadde ikke vært mulig tidligere. LA9MB stod for øvrig inne garasjen på Charlottenlund med håndapparat og kom fint igjennom. LA9JK kunne melde at signalstyrken var som før, men at mottaket nå virket betydelig bedre slik at mye mindre effekt kunne brukes for å komme igjennom (ett par watt holdt nå fint fra Skogn). Det ble gjort flere forsøk med bytting av antenner, men det viste seg at den nye antennen var overlegen på mottak.

Den medbragte nistematen smakte ekstra godt på fjellet, kombinert med litt  soltilbedelse.
Den medbragte nistematen smakte ekstra godt på fjellet, kombinert med litt soltilbedelse.

Etter at det hadde roet seg, ble repeateren åpnet for inspeksjon og innmaten ble gransket. Viften for PA trinnet var defekt. En ny vifte bør monteres. Antennepluggen på apparatet var særdeles dårlig loddet og dette ble reparert. Pluggen på den gamle kabelen var ikke loddet og den ble skiftet. Det viste seg at denne kabelen var vannskadet på senterlederen. SWR ble målt på den gamle antennen til 1:1.1, men vi kan ikke være helt trygg på denne kabelen og den bør skiftes senere. Det ble ikke mer tid til eksperimenter med repeateren. Senere bør vi prøve med to antenner og ulike filterkombinasjoner.

Det ble også montert strømmåler for å følge med på vårt strømforbruk. Det skal bli spennende å lese av dette på neste tur.

Videre planer er å skifte hele stasjonen med en klargjort for R2 med DTMF åpning. Dette vil bli gjort senere når vi er ferdige med den nye R4 i byen. Inntil videre vil dermed R4 i byen styres med DTMF åpning.

LA4YW, Liv kunne dessverre ikke komme inn i huset siden det ikke var mulig å kjøre inn med stolen (fikk se bilder senere), men det var fint å være ute denne dagen og det forgikk også mye ute.

Den særegne faunaen var også å se overalt der oppe, her titter en fjellfiol optimistisk fram.
Den særegne faunaen var også å se overalt,  her titter en fjellfiol optimistisk fram.

Det ble til slutt ryddet og skrevet rapport til forsvaret før vi stengte døra etter oss og dro ned fra fjellet.

Turen ned betydde nye muligheter for utprøving av R4 og anrop og rapporter kom nesten sammenhengende ut på lufta hele veien hjem. En betydelig utvidelse av nedslagsfeltet ble registrert og alle deltagerne må kunne si seg godt fornøyd med denne turen til Bringen.

Jeg vil takke alle som var med på turen for stor innsats og vel utført arbeid og velkommen til å være med på neste tur!

Håvard
LB9RE, leder repeaterkomiten