Meteorscatter 20. april

Den 15. april kommer de første tegnene til den årlige meteorsvermen Lyridene. Denne passerer omtrent til samme tid hvert år, og vil nå sitt maksimum den 22. april.

Alle aktivitetskvelder på LA2T er fortsatt innstilte grunnet restriksjoner i henhold til Covid-19, men arrangementer som holdes utendørs forholdes til andre regler som gir mer fleksibilitet. Siden dette er en unik mulighet til meteorscatter, og en aktivitet som egner seg godt utendørs, så prøver vi oss forsiktig med en uformell aktivitetskveld tirsdag den 20. april kl 19:00 på Lialøkken.

Dette blir altså en UTENDØRS AKTIVITETSKVELD. Krav til oppmøte er at man føler seg frisk, holder avstand, ikke er i riskogruppe, og at man bruker sunn fornuft og følger smittevernsregler.

Vi prøver meteorscatter på 2m, og bruker en mode i WSJT-X som heter MSK144. En yagi-antenne henges høyt og pekes sørover. Samtidig spotter vi oss selv i clusteret for å øke sjansene for å få svar.

En forutsetning for aktivitetskvelden er nogenlunde greit vær til å holde på ute. Følg med på la2t.no, Facebook, eller Twitter for oppdateringer når dette nærmer seg.

Husk at det er mulighet for at ingen hører oss, og vi ikke får et eneste svar. Uansett håper vi det vil være lærerikt og interessant, og kanskje flere får mulighet til å rigge opp eget utstyr de neste par dagene, og få sjansen til å prøve selv idet meteorsvermen når sin mest aktive periode.

Se også:
Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd (forskning.no)
Video som viser MSK på 6m (Youtube)
The MSK144 Protocol for Meteor-Scatter Communication (PDF)