Turen til Bringen 2017

Turen til Bringen ble planlagt til søndag 13. august med noe usikre værutsikter en uke fram i tid. Regnbygene kom og gikk i løpet av uken fram til søndagen, men været holdt fint og det ble en solrik dag på fjellet. To biler kjørte opp, Håvard, LB9RE med Stein-Olav, LA9QV og Knut, LB9BG. I den andre bilen kjørte Jan med YL Liv, LA4YW. 

Repeateren LA8QR skulle få en endring i logikken slik at TX blir slått av når RX er uten innkommende signaler. Dette muliggjør bruk av en kryssbånd node for å operer repeateren. En slik node kan være plassert slik at den er enkel å nå, i f.eks. Trondheim, Røros etc., gjerne med håndportabelt utstyr.

Det viste seg at logikken var en eldre versjon av LA1BRs logikk og det måtte hentes noe programvare via 4G nettet for å komme i kontakt med logikken. Da det var i orden, var det en enkel sak å endre denne funksjonen. Det ble også gjort en endring av åpning med DTMF slik at det nå kan benyttes tallet 7. Dette gjør det enkelt å åpne repeateren fra Trondheimsområdet uten at LA7RR på Gråkallen åpner.

Det ble også  byttet antenne og dermed kom repeatere mye sterkere igjennom til Trondheim. Vi vet ennå ikke om det betyr noe for signalene i motsatt retning mot Røros og Tydal.

Gråkallen sett fra Bringen

Før vi drog ned, nøt vi den fine utsikten i det klare været og vi kunne identifisere mange fjelltopper i horisonten. Det ble også åpnet flere repetere og fikk kontakt med bla. LA1EOA på Oppdal via LA7ORR.Vi hadde fått en rapport om at APRS noden LA7TB virket dårlig fra Tydal. Et utstyrssett med mobilradio og Argent T3 ble tatt med for å bytte dette utstyret.

Beklageligvis oppstod det en feil på det nye APRS utstyret slik at det kun ble sendt beacon. Det ble derfor en tur opp igjen 17. august for undertegnede for å bytte tilbake til det gamle utstyret. Dette ser ut til å virke tilfredsstillende selv om dekningen i Tydal ikke er forbedret. Det planlegges derfor en egen APRS for Tydal, men det vil vi komme tilbake til senere.

På vei hjemover

Håvard, LB9RE