Tur til Ruten 2010

p_Repeater
LA9QV ved repeateren. Nå er den atter QRV.

med LA9QV og LA5HIA.

Vi dro fra Trondheim kl.07.00 og var i Søylia litt før klokka ni.

Der møtte vi LA4UKA.
Etter en liten prat trasket vi i vei.

Vi hadde med en del pikkpakk da vi var forberedt på å overnatte i tilfelle vi ikke fikk gjort alt det vi skulle på en dag. Været var fortreffelig og vi møtte flere andre turgåere på vei opp og oppe på toppen. Vi brukte ca 4 timer på turen opp.

p_D_ra
Oi, her er klinka borte!

Stein-Olav låste opp som vanlig, men ble litt lang i maska da han skulle ta i dørklinka. Den var rett og slett borte! Noen hadde fjernet den. Heldigvis fikk vi opp døra ved hjelp av foldekniv. Vel inne i hytta var det varmt, 35.3 grader. På memorien leste vi av 50.3 grader så her hadde det tydeligvis vært varmt. NetCom’s utstyr produserer tydeligvis fremdeles veldig mye varme.

Etter en matbit var det full jobbing. Stein-Olav monterte PA2 på repeateren mens jeg hentet kaffevann fra tjønna. Etter at repeateren var QRV igjen (den hadde vært QRT siden 2.juni) testet LA1UI fjernstyring av repeateren hjemmefra. Her skjedde det mye rart og alle tilbakemeldinger fra repeateren var helt motsatt enn forventet. Etter en stund fungerte alt som det skulle igjen og repeateren rapporterte korrekt.

Stein-Olav mistenkte også at mottaker 2 ikke fungerte. Men merkelig nok- den fungerte også! Kanskje bor det en nisse på Ruten? Forklaringen ligger nok i temperaturen.
Når temperaturen i hytta blir ekstremt høy over lang tid, begynner elektronikken å te seg underlig.

p_APRS
LA5HIA ved APRS-noden. Denne lille tassen gjør jobben sin!

En APRS-node ble også montert. Repeateren har prioritet, slik at når den sender kuttes spenningen til noden med et rele som ble koplet inn i repeaterskapet. Dette for at R6 ikke skal miste mottakerfølsomheten når noden sender.

Vi diskuterte lenge hvilken antenne vi skulle bruke til noden. På Ruten har vi to utvendige og en innvendig 2m-antenne.

LA1UI greide ikke å fjernstyre repeateren med den innvendige antenna tilkoblet. LA4UKA testet fra Orkanger til Vinjeøra og Kyrksæterøra, med noden koblet til innvendig antenne. Han ble digipeatet hele veien. Dette mente vi var godt nok.
Det ble derfor besluttet å montere APRS-noden på den innvendige antenna og repeateren fikk begge de utvendige. Valg av repeaterantenne ser ut til å skje noe tilfeldig, og om den innvendige er i bruk har den svært lite dekningsområde.  Det kan ellers nevnes at APRS-noden har E-gate forbindelse helt til Namsos og Kristiansund med den innvendige antenna.

p_Temperatur
Her har det vært varmt!

Som sagt var vi forberedt å på å overnatte. Men siden vi ikke fikk utrettet mer ble vi enige om å returnere samme kveld. Kl.19.50 trasket vi i vei og ennå var det lyst og fint.
I ettertid ser vi at vi burde ha gått tidligere. Mørket kom nemlig atskillig bråere enn vi hadde forutsett. Det var ganske skumt da vi kom ned til brua. Enda mørkere ble det ned gjennom skogen. Jeg tråkket feil og ramlet flere ganger, slik at jeg ble temmelig gørrete.
Det er også slitsomt å gå når en ikke ser helt hvor en setter foten. Men ned kom vi velberget nok en gang, ca kl.22.00. Stein-Olav mistet halve sålen på den ene marsjstøvelen.

Temmelig slitne, men tross alt godt fornøyd med det vi hadde fått utrettet.

LA5HIA Jan-Inge og LA9QV Stein-Olav

4.9.2010