Tur til Almannberget den 21. juni 2014

Skapet monteres
Skapet monteres

Det har lenge vært stor interesse for repeater på Oppdal, nærmere bestemt på Allmannberget (1340m.o.h.) Repeateren er av samme type som på Ruten, Yaesu VXR-9000, antenna må være av en kraftig type som kan tåle ising. Det ble valgt en vinkel-dipol, denne er fra Aerial i Finland.

Vi startet 6 mann fra Trondheim lørdag morgen, det var:

Merkelig-rim på lengste strå, lyngen er grønn!
Merkelig-rim på lengste strå, lyngen er grønn!

LA3WAA Tor, LB3AG Kåre, LA4CKA Ingar, LA9QV Stein-Olav, LB9RE Håvard og Marius. På Oppdal tok vi en kaffepause på Bakeriet, og der traff vi blant flere hams LA1EOA Roar. Odd Olsen fra Norkring som skulle gi oss adgang til bygningen og montere antenna i masta var også der sammen med en annen kar.

Håvard i godt driv oppover, Ingar lenger bak
Håvard i godt driv oppover, Ingar lenger bak

Vi kjørte sammen oppover Orkelsjøveien et stykke før vi samlet alt utstyr over på to 4WD biler, så bar det videre på stadig brattere og mer steinete veier. Ei tvilsom trebru måtte også krysses, her var det ikke mye plass på sidene! For enden av kjøreveien ble så utstyret med skap, stasjon og annet utstyr lastet på to seks-hjuls ATV’er.

Ingar og Kåre i vinden
Ingar og Kåre i vinden

Vi begynte så å gå oppover mot toppen i over 1300meters høyde. Veien er ikke spesielt bratt, den kan slett ikke måle seg med den opp til Ruten! Vi brukte ca en time opp fra der vi parkerte. Stigningen er heller ikke så mange hundre meter, og det er ikke spesielt strabasiøst å gå her når man tar pauser innimellom.

Ikke mye utsikt!
Ikke mye utsikt!

Jeg hadde med fjellsko og tenkte bruke dem, men fikk høre at joggesko var greit. Med unntak av et par plasser der jeg måtte hoppe fra stein til stein for ikke å bli våt var de helt ok å gå i. Det var rimelig tørt der vi gikk. Jeg tror nok jeg ville bruke annet fottøy neste gang, riktignok.

Tåka ble tettere etterhvert som vi kom høyere, og vinden økte på nærmere toppen. Selv midtsommers er det ofte vinterforhold i så stor høyde. Sissihø var helt kvit, men der

Odd, Tor og Stein-Olav, se all isen i masta!
Odd, Tor og Stein-Olav, se all isen i masta!

vi gikk var det bart helt til på toppen av berget. Her oppe var det snøflekker, og masta var dekket av rim og is! Det blåste stiv kuling på toppen og var nok sikkert mer enn 10 effektive kuldegrader, så gode klær kom godt med!

Vi satte opp skapet vårt inne i utstyrs-rommet i bygningen, antenna ble montert i masta og kabelen mellom repeater og antenne ble rullet ut og tredd inn i kabelgata over til bygningen.

Masta i tåka
Masta i tåka

Det er fullt av radioutstyr på en slik høy fjelltopp, som DAB-radio, 3- og 4G nett, FM-radio , Riks-TV

og diverse radiokommunikasjon. Det kan gjøre det vanskelig med interferens og blandeprodukter. Vi fikk også problemer med støy på repeateren, slik at en ny tur må planlegges. Vi har imidlertid løsninger som forhåpentlig vil gi resultater etter neste tur opp. Det vil skje i nærmeste framtid.

Så vil vi oppfordre amatørene til å prøve ut den nye repeateren vår, som ligger på RV58/R5 (145.725MHz)!

Stein-Olav, LA9QV