Norges første Echolink for VHF

– nå på RV60, 145.750 MHz som LA8TR-R

I løpet av november 2002 fikk jeg ideen om å koble opp egen radio for å kjøre Echolink ut på lufta i Trondheim. Den gamle interfacen for APRS via lydkort ble plukket opp av roteskuffen, sjekket mot koblingsskjemaene for Echolink og en ekstra diode ble loddet inn. Testet først med en Kenwood TH-21E 2m håndapparat som radio. Etter et par dager med prøving og feiling (med lyd bare fra lufta til Internett) kom dagen for første vellykkede QSO’en på lufta. Fredag 8/11 kl 18:19 kom LA4CW Nils fra Rykkinn ut på 145,250 MHz som førstemann via Internett.

Søndag kl 20:00 ble det byttet til R3 og ukens QST-sending for Trøndelag. Stor var forbauselsen da N6BNP Knut sjekket inn fra Los Angeles. Det ble stille en god stund før verten kom tilbake og sa at han ikke skjønte hvordan det foregikk, men at signaturen var notert i loggen. LA3WAA Tor kom innpå med en kort forklaring på hvordan det fungerte og det sjekket inn et par til sørfra. Senere kom også VE5GM fra Canada innpå. N6BNP var gammel medlem i Trondheims-gruppen og VE5GM hadde også vært i Trondheim, og LA4IC og LA9MB, som var gamle kjente, pratet en del med dem etter at QST-sendingen var ferdig. (Dette var nytt og ukjent og det tok en stund før de fleste ble overbevist om at de satt i Amerika og ikke var i Trondheim.)

Echolink2I løpet av uken som kom ble det skiftet til større radio, Yaesu FT-230E, laget nytt interfacekort og satt opp på en egen PC for Echolink. Neste helg ble QST-sendingen sendt ut både i Rogaland av LA9XGA og i Oslo av LC1UCT (nå LB1TF) og flere sjekket inn via Internett. Siden har Echolink blitt et fast innslag på QST-Trøndelag. Signaturen på Internett er LC2TCT-L, linken er stort sett oppe hele døgnet.

Node nummeret er 53024 for oppkobling ved hjelp av DTMF koder. Hvis du er ute og reiser kan du komme frem til venner og kjente i Trondheim ved å slå denne DTMF koden på den aktuelle Echolink frekvensen der du er.

Programmet Echolink finner du her: http://www.echolink.org/el/
Byggebeskrivelse på norsk av Interface for å koble Echolink til 2m finner du her: http://www.la2t.no/echolink-agw/
Alle spørsmål om echolink besvares med glede.

Hvordan komme igang med Echolink

EcholinkEcholink kan i prinsipp oppfattes som en repeater. Man kan sende signaler fra 2m via Echolink på Internet og ut på 2m eller 70cm hvor som helst i verden hvor de har satt opp en tilsvarende Echolink som den LC2TCT. Eller man kan kontakte andre radioamatører verden over direkte fra sin PC via en mikrofon i PCen.

For å komme igang med Echolink på sin PC, trenger man å gjøre følgende:

  1. Hente ned programmet Echolink fra internet. Du må da registrere deg med signatur, ettersom programmet kun er tilgjengelig for lisensierte radioamatører.
  2. Installere programmet, hvilket er en meget enkel oppgave. Da får du fram et bilde som ligner på det under her.
  3. Så plugger du en mikrofon i mikrofon-ingangen på lydkortet bak på Pcen din, og du er teoretisk klar for å gå ut på Echolink fra din PC.
  4. Velg en link eller en repeater du vil snakke over, alle signaturer med -L er linker til 2-m/70cm og -R er repeatere, resten er privatpersoner man kan kontakte direkte.
  5. Dobbelklikk på signatur for å koble deg til, og bruk ”space/mellomromstast” som PTT, men husk å trykke en gang for å snakke, og en gang for å “slippe klemma”, med mindre du har satt opp space til å fungere likedan som en mikrofonklemme i setupen. Mange glemmer å koble fra mic’en i starten så ingen kan få svart dem.

Vil du operere Echolink fra din 2m, er det bare å kalle på de som man hører ”connecte” seg til linken, eller kalle opp de man kjenner til er aktive med DTMF-tone. Alle på Echolink har fått hvert sitt nummer som kan trigges med en DTMF-tone fra din radio.

Echolink er for tiden koblet opp mot RV60 på Ruten, på 145.750 MHz, som LA8TR-R.

73 de LC2TCT – Odd