JOTA – Jamboree On The Air

ban-jota

Lørdag 20. oktober gikk årets JOTA av stabelen, den 44de i rekken, og LA2T stilte i år opp med 7 speidere fra Orkdal speidergruppe, 2 voksne og 5 barn i alderen 11 – 15 år. Den offisielle åpningen i Norge gikk av stabelen kl. 10.15, og operatører fra LA2T var LA4CKA, Ingar og LA4YW, Liv.

Jota2001Etter en liten orientering om amatørradio generelt, og en liten presentasjon av det utstyret vi har på LA2T og hva alt sammen kan brukes til, ble det mange spørsmål å besvare. Men etterhvert ble iveren etter å komme seg på lufta og treffe andre speidere rundt om i landet så stor, at det var bare å komme i gang.

Jota 2001 Forholdene på 80 m var ikke helt gode, men alle speiderne fikk prøvd seg med presentasjoner og hilsninger på lufta, og selv om nervene nok stod på høykant, klarte de seg alldeles utmerket.

Jota2001bPå grunn av forholdene, så vi slet litt med å få nok QSOer, slik at vi fikk utvekslet nok koordinater til å løse årets rebus. Det ble ialt kjørt 8 QSOer på 80m og 1 QSO på 15m med en PA-stasjon som hadde besøk av Prins Morts speidergruppe. Dette var nok en spennende opplevelse for de fleste, og selv de yngste fikk her brilliere med sine engelsk-kunnskaper.

Matpause, Jota 2001 Noen viste stor interesse for vårt APRS-utstyr, og her ser vi Morten prøve seg. Dessverre virket ikke APRS-utsyret helt som det skulle akkurat den dagen. Er det ikke typisk? Men alle fikk likevel en innføring i hvordan det skulle ha fungert, og hva det kan benyttes til i framtidige nød- og katastrofe-samband.

Jota2001cDet ble mange timer foran radioen den dagen, men speiderne viste sin evne til å improvisere. Det ble stekt vafler, og senere spanderte gruppen pølse i brød og brus på de ivrige operatørene.

Det ble en lang dag med mange inntrykk for de fleste, og før speideren vendte nasen hjemover mot Orkdal igjen, fikk de to radio-operatørene hver sin blomst for innsatsen.