JOTA 2004

2004-00
Speiderlokalet på Vikhammer

Siden vi holder på å bygge om klubblokalet fant vi ut at vi på årest JOTA skulle dra på besøk hos Vikhamar Speidergruppe istedet. De har lang tradisjon på å delta i JOTA og den bør vidreføres.

Vi skulle gjerne hatt med flere, men det ble bare LA3XMA Odd og LA3RLA Kai som dro innover. Som det ofte pleier kommer andre ting som må gjøres og ødelegger planene, så det det ble ganske mørkt før vi ankom Malvik. En rask telefon og en gjeng speidere kom springende nedover jordet og sørget for at det meste av utstyret ble med opp på første tur, de største tok med seg tilhengeren med masten i samme slengen. Etter en tur inne i lokalet fant vi raskt ut at JOTI (Jamboree On The Internet) var vel så populær helgeaktivitet som JOTA. Der var det rigget opp til rimelig bra dataparty med trådløs internettlink på 3km og godt over 10 maskiner i drift.

2004-01
RPO var tydeligvis populært innslag, Odd holder et raskt kurs i bruk av mottakeren. Foto: Grete Duna

Tenåringene var nok mest interesert i data og forsvant fort innendørs, men et par av de minste, bla LA4VGA junior, trosset den sure vinden ute. De la ut mastseksjoner og boltet sammen så en skulle tro at de hadde vært med på dette flere ganger tidligere. Odd ordnet med kabler og VHFantenna på toppen, jeg la ut barduner tau for å heise opp antennen i. Etter å ha gått over og dratt til alle bolter tok Odd en test med den nye hobbyen for radioamatører, 15m mastløft, før masten ble båret på plass.

2004-03
Ville prøve å vise litt elektronikk i år, Jonas fattet intresse for testbrettet. Foto: Grete Duna

Etter en pause inne var det tid for å få med seg noen ut igjen og reise masten. 2 tau ble kastet over taket til de som skulle dra og 2 andre grupper skulle passe på at den ikke veltet. Odd skulle stå på taket og dirigere, noe som ikke var helt enkelt i praksis. Han så vel knapt silhuetten av masta og flere tog sørget for at vi andre knapt hørte et ord, men det gikk da oppover. Det ble nok litt tungt for noen og det så faretruende ut for skogstur en liten stund. Etter litt plunder og justering av barduner sto da omsider 15m Texastower ved huset, riktignok ikke loddrett, men det fikk vi heller justere når det ble lyst.

2004-04
Løpelyset begynner så smått å nærme seg, flere lurte på hva som foregikk. Foto: Grete Duna

På lørdag formiddag dro vi innover igjen. Antenna ble heist opp i masten og Kenwood TS-570D for å kjøre HF og Kenwood TM-D700 for pakke og VHF ble satt opp. Det var dårlige forhold og lite å høre, men det ble da iallefall en kontakt på SSB. Vi hadde med interfacekort for å kjøre digitalt og på PSK 31 ble det 3 kontakter i Nederland og Irland. Prøvde å finne noe SSTV litt ut på ettermiddagen, men der var det like dårlig. Forholdene tok seg visst opp utover ettermiddagen og kvelden, men da hadde vi gått over til andre aktiviteter.

Hadde APRS gående, der var det heller ingen JOTAstasjoner å finne. Namsosgruppa skulle visstnok ha besøk av speidere, ingen problemer med å nå repeateren, men heller dårlig med svar. I Trondheim hadde LA9DIA med seg Kolstad Speidergruppe, han hadde ikke split på håndapparatet og måtte sette antenna si på en PCkasse ute på verandaen for å nå frem. Vi fikk da sånn noenlunde kontakt og noen av speiderne fikk prøvd seg på en QSO. Litt synd var det jo at en måtte avtale på internett først:)

Jeg trodde at RadioPeileOrientering kanskje var for kjedelig for unge speidere, vi satte ut bare 3 sendere så det ble litt ventepauser. Der tok jeg tydeligvis feil, det ble fullt rundt bordet da Odd holdt et lynkurs i bruk av mottakerne. De fleste forsvant utendørs og allerede etter et kvarters tid kom de første inn, ingen dårlig tid når en tenker på at de aldri hadde prøvd det før. Vi slapp å tenke på å samle inn senderne, de som ikke var med første runde og noen til stakk ut etter at det hadde blitt mørkt.

2004-05
Løpelyset ble endel modifisert, her er siste variant. (Video 2,5Mb)

Hadde fått et hint om at noen kunne tenke seg litt elektronikk. Fikk ikke ordnet med noe spesielt prosjekt, men tok med testbrettet og endel deler. Planen var at vi skulle teste ut noe og bygge på veroboard etterpå. Jonas var den eneste som startet på brettet, men flere hadde visst prøvd litt etter at vi dro hjem. Når jeg nevnte litt om PICprossesoren og laget en lysdiodeplugg for styring via printerporten var det noen av de eldre som fattet interessen også. Får vel se om det ikke blir en tur innover igjen med litt byggsett og utstyr de kan prøve å styre fra PC.

LA3RLA – Kai.