APRS på Ruten og Oppdal

I rask rekkefølge fikk både Ruten og Oppdal APRS installert og satt i drift henholdsvis lørdag 12. og søndag 13. september.

Ruten:

Etter en kjøretur på en og en halv time fra Lialøkken, kom vi fram til Søylia (ca 200 moh) ved foten av Ruten (1040 moh). Med på turen var Stein-Olav, LA9QV, Knut, LB9BG, Kristoffer, LB0VG og
undertegnede. Turen opp til Ruten kan kjennes både lang og tung for den som er passert de 60, men i et upåklagelig sensommervær med nesten skyfri himmel, god temperatur og en svak vind gikk det over all forventning. Enkelte i følget stilte til og med i shorts!! For øvrig møtte vi mange turgåere vi vei opp eller ned.

Ruten-LA8TR og logikk for LD7TRVel framme på toppen etter ca. 2 og en halv timers gange, ble det tid for en hvil før vi kom i gang med arbeidet med montering av APRS, LD7TR. Vi benytter dipolen som er montert like under den hvite radomen til APRS. Radomen gir god værbeskyttelse den vertikale antennen som repeateren benytter. Det er satt inn en liten logikkenhet i repeateren som forhindrer at APRS LD7TR ikke kan sende når repeateren LA8TR er aktivert. Etter montering og sammenkobling med repeateren, virket APRS LD7TR fint fra første
stund. Et forsøk på å endre noen parametere i repeaterens logikk ble ikke helt vellykket og de sprekeste av oss må kanskje ta en tur til før vinteren koRuten-LD7TRmmer. For øvrig ble det gjort en inspeksjon av bua både innvendig og utvendig uten at det ble avdekket noe større behov for vedlikehold.

Oppdal, Almannberget:

Oppdal-Ålmanberget-2015På søndag drog undertegnede til Oppdal for å gjøre det samme som på Ruten. Beklageligvis stilte ingen andre opp på den turen, men siden jeg er godt fjellvant i dette området fra før, så gikk det helt fint å ta seg opp til toppen av Almannberget på egenhånd. Med en firehjuls trekkende bil kom jeg godt opp i høyden til der veien ender og kunne gå fra vel 950 moh opp til toppen på 1340 moh. Været var ikke det beste med litt regn og en frisk bris fra sørøst som gikk over til kuling senere.

Montering av logikken for å forhindre APRS sending fra LD7TO når repeateren LA7ORR er aktivert gikk greit. For APRS er det benyttet en dobbel dipol som for kort tid siden ble ledig for oss. Denne antennen vender sørover og det er ikke helt ideelt for kontakt nordover. Under en test med hjelp fra Oddbjørn, LA9JK, ble denne antennen målt til 2 S-grader lavere signalstyrke nordover (til Skatval) enn den nordvendte antennen vi har montert for repeateren og dette er fullt akseptabelt for å komme i gang med APRS. Sørover går den imidlertid helt til Lillehammer!!

Etter ukes drift av de nye stasjonene på Ruten og Oppdal viser det seg at APRS dekningen i Sør-Trøndelag og langt utover fylket, er kraftig forbedret og Trondheimsgruppen håper mange radioamatører vil benytte seg av denne mulighet til både å formidle geografisk posisjon og skrive kortere tekstmeldinger til hverandre.

Lykke til med APRS!

Håvard
LB9RE