APRS digipeater med IGate

Trondheimsgruppens nye APRS digipeater med IGate

Lørdag 9. november 2019 fikk Trondheimsgruppen en sterkt etterlengtet fornyelse av sin APRS digipeater og IGate. Den gamle hadde lenge vært delvis ute av funksjon som IGate og hadde heller ikke en god lokasjon som digipeater. Ved å flytte alt til Gråkallen ble det også et mindre antall digipeatere å forholde seg til i Trondheimsområdet. Gråkallen er nå LA2T og LD7TG er fjernet.

APRS utstyret består nå av en Microsat WX3in1 Plus 2.0, Kenwood TM271 og en MSE 1230 fra SIS. Det benyttes samme antenne som tidligere. TM271 har packet tilkobling og egner seg godt sammen med WX3in1 som også er koblet til Ethernet. Alle APRS meldinger går til og fra denne via vårt lokale internett mellom Gråkallen og Lialøkken. WX3in1 kan også fjernstyres via dette nettet.

Øvrige systemer som repeater (145,700 MHz) med link (433,050 MHz) til Oppdal og Winlink HF/UHF (433,725 MHz) er i normal drift.

Det ble også installert en AIS mottaker for mottak av posisjoner fra AIS sendere på skip og båter i området. Denne er koblet til en Raspberry PI (rPI) og får strøm via USB fra rPI. Meldinger går via det lokale Ethernet og kan også fjernstyres derfra. Antennen ble montert utvendig på kabelbroen og er en kvartbølgeantenne for AIS frekvensene (161,975 og 162,025 MHz). Bilder viser dAISy mottakeren utvendig og innvendig med svært små dimensjoner for en god mottaker.

Tidligere er det montert en mottaker for flybevegelser som er koblet rPI. rPIs hovedoppgave er imidlertid overvåkning av nettet og rapportering av eventuelle uregelmessigheter.

En ny switch for Ethernet ble også installert og den får strøm via USB. Det ble også ryddet litt i kablingen for strøm etc. som forberedelse til drift fra 48V.

Utstyret på Gråkallen ble installert av Stein-Olav,LA9QV, Karl, LA9KOA og Håvard, LB9RE.

Mvh Håvard, LB9RE