2 m sommerprosjekt 2020

En 2 m rammeantenne for et sommerprosjekt 2020

Dette prosjektet handler om en 2 m antenne som er enkel å bygge og ta med seg for portabel bruk. Det man kan få bruk for er en kort fiske stang (typisk meitestang), litt kobberledning, «sukkerbit» og en lengde koaks med en plugg tilpasset radioen.

Rammeantenner i full bølgelengde kommer i mange forskjellige fasonger til bruk fra 160m oppover til mikrobølger. Den meste brukte og kjent er kanskje en liggende antenne for 80m i enten firkant eller trekantform, eller noe midt i mellom. En slik antenne har en impedans på litt over 100 ohm avhengig av høyde over jord og form.

Dersom man juster litt på lengdene og lager et rektangel hvor en langside er ca. dobbelt så lang som kortsiden og føder antennene midt på kortsiden, blir impedansen ca. 50 ohm. Det stemmer godt med en 50 ohm koaksialkabel som da kan tilkobles direkte uten noen form for tilpasning.

For 2m med senterfrekvens 145 MHz blir trådlengden 2.13 meter. Kutt til en tråd på 2.15 meter slik at det kan justeres litt og form så tråden på en enkel ramme laget fra en meitestang (eller annet ikke ledende materiale) slik som vist på bilde 1.

Måling av antenneegenskaper med en MFJ 259 viser en relativt god tilpassing for en første versjon prototype, bilde 2.

2m rammeantenne impedans og SWR

En slik antenne stråler ut av planet i begge retninger med ca., 2 dBd forsterkning og en -3 dBd åpning på 90 grader. I flukt med planet kan imidlertid dempningen være opp til -30 dBd. Plasseres antennen med de lengste sidene vertikalt blir signalene sendt ut med horisontal polarisering. Plasseres antennen med de korteste sidene vertikalt blir polarisasjon også vertikal.

Lykke til!
Håvard, LB9RE, mai 2020