«Winlink-workshop» hos LA2T 26. mars

Tema for gruppemøtet hos LA2T 26. mars er Winlink i praksis.

Målsetningen er at flere skal “få blod på tann” og komme i gang på eget utstyr.
Vi starter med en kort introduksjon til Winlink og hva det kan brukes til, og bruker resten av tiden til å komme i gang på eget utstyr. Det blir en kveld med lite PowerPoint og desto mere praktisk arbeid!

De som har passende utstyr kan ta med dette. Laptop, radio, kabler…
De som ikke har utstyr går sammen med noen som har, og så hjelper vi hverandre.

Det blir begrenset med HF-antenner tilgjengelig denne kvelden, så vi kommer primært til å kjøre 70cm mot Gråkallen. Det er mulig å kjøre Winlink over Internet, så man kan teste og komme i gang på egen PC uten radio (men det jo er radio som er gøy!)

Den største utfordringen blir gjerne å få radio og PC til å snakke sammen. Her finnes det en masse forskjellige kabler, plugger og standarder. Ta med det du har av kabler som kan være relevant, så får vi se litt av hva som finnes og kanskje låne en kabel så vi får testet med egen radio i løpet av kvelden.

Om Winlink:
Winlink er et system for å sende skriftlige meldinger over radio. Det virker nesten på samme måte som epost, og man kan også sende meldinger til og fra vanlig epost. Siden Winlink går over radio vil det fungere også når strøm og/eller Internett er utilgjengelig.

I Norge har vi bygget opp et nettverk med tanke på nødsamband. En av nodene i dette nettverket står på Gråkallen. Denne dekker mesteparten av Trondheim og store områder rundt med pakkeradio over UHF. HF benyttes for å sende meldinger utover dekningen til UHF. I tillegg til nødsamband, blir systemet brukt av alt fra fritidsbåter på jordomseiling til folk som vil sende meldinger fra hytta uten mobildekning.
https://www.nrrl.no/winlink-e-post-over-radio
https://winlink.org/

Velkommen til Lialøkken kl 19.00
Sambandskomiteen, LA2T