LA7TRR 6m Liaåsen og Gråkallen

– Jobben på Liaåsen (episode 2…)

Tirsdag 9. juni 2015 var det på tide å komme seg til fjells (opp på åsen) igjen for tekniskkomite og denne gangen var oppgaven å montere 6m utstyret for LA7TRR repeateren på Liaåsen (51,850 MHz, -600kc split). Siden det går bilvei helt opp som er farbar sommerstid for biler med trekk på alle fire hjul (og har nødvendig tillatelse) gikk det helt fint å komme fram til døra med utstyr og mannskap fordelt på to biler. Været var kjølig og overskyet, men det var opphold og det får en si er en god dag slik været har vært så langt i år.  

6m-liaasen-4
Repeaterenheten for LA7TRR på Liaåsen, 6m TX og 70 cm RX med logikk for åpning og styring.

Alt av utstyr var klargjort på forhånd og dermed ble det først satt i gang med litt rydding i masten der en 2m antenne ble tatt ned før arbeidet med 6m utstyret kom i gang. Ny PL plugg ble satt på kabelen der 2m antennen hadde vært tilkoblet. Kabelen så ennå helt ny ut, uten spor av fuktighet. Da dette var gjort, ble 6m antenne heist opp og montert i toppen av masta.

Oddbjørn, LA9JK og Stein-Olav, LA9QV klargjør 6m antennen, AR-6 (Cushcraft) for montering
Oddbjørn, LA9JK og Stein-Olav, LA9QV klargjør 6m antennen, AR-6 (Cushcraft) for montering.

Mens antennen ble montert i toppen av masta, ble radioutstyr og strømforsyning montert inne av Stein-Olav, LA9QV. Stein-Olav har bygget sammen denne radioenheten med 70cm mottaker og 6m sender med logikk for åpning og styring. 70 cm mottakeren kommer fra Ericsson og 6m senderen på 20 watt er fra Hamtronics. Logikken er en av de siste utgavene fra Helge, LA1BR. Det måtte lages en lydenhet for å forbinde lyden fra 70 cm mottakeren til logikkenheten slik at det ble riktig lydstyrke inn på denne. Alt dette utstyret ble på forhånd testen mot enheten som står på Gråkallen for å være sikker på at alt fungerte som planlagt når vi senere skulle ta de i bruk oppe på toppene.

Arbeidet i masten var nok den mest slitsomme, men den som har klatret før får jobben gjort uten problemer. Det gamle festet til 2m antennen ble benyttet på nytt og slik kom antennen høyst mulig i masten. Koaksialkabelen ble deretter festet hele veien ned og dermed var alt på plass i masten.

Da alt var klart ute og inne, ble strømmen satt på og stemmen fra Kåre, LB3AG, på Levanger kom fint igjennom. Da vi kom ned til LA2T ble hoved stasjonen stilt inn på 6m (beam) og repeateren åpnet fint og Tor, LA3WAA hadde en QSO med Kåre, LB3AG. Konklusjonen så langt er at repeateren fungerer bra, bort sett fra at vi må justere litt på deviasjonen på 6m tx.

6m-liaasen-7
Oddbjørn, LA9JK, Tor, LA3WAA, Knut, LB9BG og Stein-Olav, LA9QV kan her si seg fornøyde med at alt fungerer som det skal og at jobben er gjort.

Tekst/Foto: LB9RE