LA2T går 78° nord

Det var nok en dag med hjemmekontor i midten av februar, og undertegnede, LB5SH Stian, sjekket datoene for CQ WPX. Nærmest på impuls ble disse datoene sammenlignet med utleiekalenderen til JW5E, og det viste seg at lokalet var ledig i samme tidsrom.

Det tok ikke mange minuttene før første e-post med forespørsel om reservasjon var sendt, tett etterfulgt av forberedelser til hvordan XYL skulle få presentert nyhetene. Utrolig nok ble dette mottatt uten at liv og helse ble satt på spill, og dermed kunne planleggingen fortsette.

Bestilling av flybilletter, opphold, leiebil, og en negativ Covid 19-test senere var det meste klart. Det var bare å nøye seg med et par timers søvn før turen ble lagt mot Trondheim Lufthavn klokka 4 på natta.

Det ble en kort mellomlanding i Tromsø der man ble påminnet om hva man har i vente: isbjørner og rabies. Den reisende radiooperatør lot seg ikke skremme, men fikk seg en real støkk da det ble varslet om passkontroll. «Passkontroll?» – ja, det viste seg at Svalbard ikke er inkludert i Schengen-avtalen. Heldigvis var det tilstrekkelig med førerkort, men tips til andre reisende: fra og med 2022 er pass et krav til absolutt alle reisende.

Det arktiske klimaet ønsket velkommen ved landing, og som du ser var utsikten ganske beskjeden. Det skal innrømmes at tanken «hva i all verden er det jeg gjør» streifet ved et par anledninger.

Tross tett snødriv og hylende vind ble leiebilen fylt med bagasje, og kursen endelig satt mot Longyearbyen, og etter knappe fem minutters kjøretur var man inne i sentrum.


Velkommen til JW5E



JW4QIA Peter og JW4PUA Sander ønsket velkommen, og ga en omvisning og informerte om forhold og hvilke forventninger en kunne ha i forkant av contesten. De var også svært behjelpelige underveis og kom stadig med gode råd og innspill til båndvalg, tid og retning.

Gruppelokalet til JW5E var ryddig, rent, godt isolert og med alt tilgjengelig utstyr i god stand. Kjøkkenet var uten rennende vann, men var funksjonelt og hadde gode muligheter for oppvarming av vann og kjøleskap. Det var også en sofagruppe der man kunne sette seg ned med en kaffekopp imellom slagene.

Gjestestasjonen

Utleiestasjonen til JW5E besto av en ICOM IC-7300 med tilgang til antenneparken som kunne by på alt fra 160-10m, hvorav 40-10m var på rotor. PA-trinn var ikke inkludert i leien, så dette måtte medbringes.

Gjestestasjonen. Operatøren drakk litt tropisk nektar for å utligne de arktiske forhold.

Krevende forhold

Det viste seg dessverre at landets siste AM-sender dominerte nesten alle bånd med støy, og filter var absolutt nødvendig. Det ble gjort noen små forsøk uten filter, men dette ble kun møtt med popmusikk og værmeldinger. JW5E jobber med saken.

I tillegg var man nå inne i en ring av aurora, og måtte til enhver tid forsøke å «skyte ut» for å bli hørt. En annen faktor var også båndvalg og dagslys, som i praksis ga et vindu på 4-6 timer med optimale forhold hver dag, utenfor dette var man svak og tunghørt. Dog det var langt fra umulig, men krevde litt ekstra pågangsmot og stemmebruk.

God respons

Til tross for krevende forhold var det svært god respons når man kalte med JW som prefiks. Skulle du lure på hvordan FT8 så ut etter et par CQ, så taler dette bildet kanskje for seg selv.

Skjermen ble rød, side opp og side ned.

Det var også svært mange som ble glade over å få JW i loggen, både i og utenfor contesten. Under gode forhold ble det raskt pileup, og stakkaren i Longyearbyen fikk kjørt seg godt.

CQ WPX

Endelig gikk startskuddet for CQ WPX, og LA2T kunne aktiveres som JW2T. Det var ikke lett å kalle CQ i starten, men det var mange stasjoner å plukke.

Da forholdene bedret seg ble det lettere å hente inn pileups. Dessverre var jeg svakere enn de fleste, så det var lett for andre å kapre pileupen. Det ble varmt i toppen hver gang det skjedde, men den fantastiske utsikt igjennom shackens vindu fikk temperaturen raskt ned igjen.

Det ble lite søvn og mye roping, og det ble totalt hentet inn 663 QSOer. Dette var et helt greit resultat, skal man tro de lokale radioamatørene.

På privaten ble det i tilegg innhentet i overkant av 1000 QSOer som JW/LB5SH, på SSB og FT8.

Avslutning

De to siste dagene under oppholdet viste Longyearbyen seg fra sitt vakreste. Det var vindstille, klar himmel, og skinnende sol.

Tiden gikk dessverre så alt for fort, og plutselig var det på tide å pakke, rydde etter seg, og dra tilbake til Longyearbyen lufthavn.

Til tross for krevende forhold, snøstormer, AM-støy, aurora og frekke frekvenstyver, så ga denne turen lyst gjentakelse. Her er det bare å planlegge fremover.

Kanskje LA2T reiser mer mannsterke neste gang?

– LB5SH, Stian