Johnny aktiv som YA8G

apartment2
«Heimen» til Johnny med vertikal oppe til høyre.

Condsen har vært så som så, med svake signaler og mye støy. 17 og 12m ser ut til å fungere noenlunde i perioder, for deretter å fade helt ut. Løper litt mellom shacken og andre gjøremål for å følge med utviklingen. 40 og 30m er nesten helt umulig om kveldene. Ved solnedgang skrur majoriteten av Kabul’s tre millioner innbyggere på lyset, og støyen kommer opp i S9++++, noe som også gjør det veldig vanskelig på 20m hvor jeg forsøker å kjøre N.A. ved deres soloppgang. Jeg må nok grytidlig opp om morran for å få kjørt lavbånd med noe særlig QSO-rate.

031214Johnny
Johnny takker Mr.Nadershah for at han ga ham lisens. Han er General Frequency Manager i det afghanske Ministry of ommunication.

Har en god del LA etterhvert, og en del av dem på to bånd, noen få på tre bånd, men bare en kar på fire bånd: Ivar/8GK med sin 20dBd-i-alle-retninger-vertikal-antenne og magiske 100W. Han er sammen med FIRE ANDRE I HELE VERDEN den eneste med QSO på fire bånd så langt og dermed helt i teten. Han simpelthen braket inn her med kjempesignal i pile up’en på 12m i går ettermiddag. Det hører også med til historien at han spottet meg på 30m i går kveld, da jeg kjørte JA, og sikkert kunne brøytet seg vei gjennom eteren på det båndet også. Men han er jo en sjenert kar, og vil gi dere andre en sjanse.

Så nå venter en tung byrde på dere andre LA’s. Jeg kan ikke se andre løsninger enn at dere fyrer opp det dere har av utstyr, hiver dere i pile up’en, og kanskje-kanskje vil jeg i min uendelige godhet gi dere en 339….:-)

031205YA0JImidlertid drar jeg opp til Kunduz (nordover) i morra tidlig for å gjøre et oppdrag der. Kommer tilbake på tirsdag kveld, og vil bli aktiv hele torsdag/fredag/lørdag, da dette er fridager. Hvis været holder seg, vel og merke. Flyplassene her er ikke spesielt velutstyrte, så pilotene krever klarvær for å lande.

Prosjektet med inv L på 160/80m går faktisk framover. Bambusmast (9mx50mm), tau og kobbertråd er kjøpt inn av min lokale gode hjelper i heimen. På torsdag får jeg en 12m alu-mast fraktet hit fra UNICEF telecom lager. Det skulle bli sånn ca 20m vertikal support. Har laget et coaxtrap, noe som fordret litt forskning og innovativ virksomhet. Sammen med Bob/YA1RS fant jeg at Heineken ølboks (tom) som spolekjerne ga den beste Q-verdien, smaleste båndbredden og beste resonnansen på 3.505MHz. Vi forsøkte også med Becks, Carlsberg og Canadian (tomme de også), men disse ga ikke samme respons. Radialer (26stk, det var det tråden rakk til) er kuttet, og i morra skal min gode hjelper ut for å handle jordingskabel. Hele stasen blir satt opp på toppen av heimen, eneste utfordringen nå er å få enden av den horisontale delen opp i det høyeste treet hos naboen. Han var ikke så begeistret for ideen, så jeg får drive litt virksomhet i lobbyen vi ikke har.

Så, med all optimisme i ryggsekken, håper jeg å være QRV på lavbånd i løpet av neste helg.

Akkurat nå sitter jeg og hører på en s9+60dB lokal FM (!) stasjon på 3515kHz, som også splatrer opp mot s9+20dB på 40/30/20m. Jeg har lovt amerikanerne både 20m RTTY og 30m CW i kveld, men det ser ut til å gå den veien høna sparker (altså vestover mot Herat og grensa til Iran).

Wa’alaikum Salaam,
JJ – YA8G