Tur til Bringen søndag 19/9-2010

p_0024TXT_22m repeateren på Bringen ble tatt ned på sommeren grunnet feil. Etter utskifting av en transistor med periodisk feil i LF-delen, og innsetting av ny logikk, var den klar for ny innsats. Det ble tillyst tur til Bringen 19/9 for å sette opp repeateren igjen. Av de som meldte seg på denne gang var det 4 stk som stilte opp ved oppstart søndag formiddag: LA4UKA, LA7JBA, LA9QV og LA1UI. Jostein hadde ikke vært på Bringen før, så da fikk han gleden av å kjøre dit opp for første gang.

p_IMG_0025_2Vel framme på toppen, ble repeateren montert opp. Til å begynne med så alt ut til å fungere som forventet, bortsett fra at linkforbindelsen til Liaåsen ikke virket. Etter en stund oppdaget vi at senderen på 70cm linken gikk kontinuerlig. Den var forutsatt å skulle bli nøklet ved behov hver gang overføringen skiftet retning. Vi mistenkte først at det kunne være forskjell på gammel og ny logikk – det var jo egentlig det eneste som var skiftet ut. Ved å studere dokumentasjonen kunne vi ikke se at det skulle være noen forskjell. Så da var det å lete videre.

p_IMG_5279_2Vi tok for oss kabel-forbindelsen til 70cm stasjonen. Koblet fra en ledningsmatte og kontrollmålte på alle forbindelsene. Da fant vi at to ledere hadde byttet plass i en rekkeklemme – selvfølgelig var det PTT-linja som da hadde blitt lagt til jord. I ettertid kom vi fram til at feilkoblingen måtte hadde skjedd ved utskiftingen av logikken. Det er ikke vår mening å henge ut noen, men vi lurte på om LA5HIA som hadde gjort koblingsarbeidet, med hensikt hadde plantet en feil for å teste ut oss som til slutt avslørte den. Etter å ha koblet opp riktig, fungerte alt som forventet. Audionivåene på linkforbindelsen virket litt kraftige, så vi justerte ned disse til slutt.

p_IMG_5284_2Akkurat når vi skulle teste forbindelsen til Liaåsen, gikk denne repeateren QRT. Dette utløste en rask reaksjon fra LA3TMA og LA8GE som spontant tok turen opp på Liaåsen. Problemet ble imidlertid enkelt løst ved å slå en bryter av og på igjen. Eneste forklaring må være kontaktfeil i denne bryteren.

LA3TMA hadde sendt med oss en kraftforsyning med backup-batteri for APRS-noden. Denne monterte vi opp og alt så ut til å fungere som forventet. Glad og lykkelig satte vi derfor kursen hjemover.

p_IMG_5286_2Det viste seg imidlertid at det var en godt gjemt liten bryter i boksen som skulle vært slått på. Dette førte til at batteriet ikke fikk lading. Vi så riktignok at batterispenningen ikke kom over 12.8V, men på grunn av knapp tid ble dette ikke undersøkt nærmere. Morten hadde glemt å informere oss om dette, og fadesen ble først oppdaget etter at vi var vel hjemme. Dette utløste en ny hurtig ekspedisjon opp til Bringen dagen etter. Morten kjørte og LA1UI var ”grindgutt”. Denne jobben ble raskt ordnet samtidig som det ble montert inn et større batteri. Så kunne vi også ta turen tilbake til Trondheim igjen.

Siden har alt fungert OK.

LA1UI – Ottar