Tur til Bringen 2009

p_Bilde_1_1
Nesten klar til avgang hjemme hos LA3TMA

Repeaterkomiteen har siden tidenes litt ut på dagen hatt en drøm om å linke flere repeatere. Mange teorier har kommet på bordet og blitt diskutert, men ingen har før nå blitt en realitet. Ved hjelp av ny logiker fra Mjøsas bredder og 70cm radioer fra Rørosbanen har dette endelig blitt gjennomført.

Første ledd i kjeden ble montert på Liaåsen tidligere i sommer, og med denne turen til Bringen skulle det neste leddet bli operativt.

Betaling av bompenger i knottsvermen
Betaling av bompenger i knottsvermen

Vi startet fra Sandmoen kl 08.00 ”tidlig en søndags morgen”, i 4 biler, 1 hadde alt kjørt opp kvelden i forveien, og 2 til kom opp utpå formiddagen. Så dere kan tenke dere at de faktisk ble tilløp til kødannelser og rushtrafikk når vi skulle ned alle sammen samtidig.

Turen opp gikk uten komplikasjoner, vi hadde en pittstopp på Støren, den er jo nesten obligatorisk, for å kjøpe noen nødvendige forfriskninger for dagen.
p_Bilde_3_1Vi stoppet også for å betale bompenger på den siste veistubben opp på fjellet, det var ikke spesielt behagelig. Den som var så uheldig og måtte ut av bilen for å skrive og betale ble nemlig angrepet av et mylder av knott. Til og med bilen ble angrepet, etter å ha kjørt vindusviskeren var frontruta full av knottmos. Skal visst være rikt på proteiner har jeg hørt…

Oppe ved den øverste bommen fant vi LA3RLA Kai, han hadde kjørt opp kvelden før og overnattet. Vel oppe på toppen tok det ikke lang tid før LA3RLA Kai og LA3TMA Morten var klare til å sjekke inn på QST LA fra LA1C Kai på 100W og Morten på 5W, og svært liten forskjell i signalrapport tilbake.

Alt må på plass
Alt må på plass

LA1UI Ottar, LA3CPA Rune, LA5HIA Jan-Inge og LA9QV Stein Olav startet med å bære det nye utstyret på plass nede i kjelleren på bunkeren. En del av det vi hadde med oss var svært tungt utstyr, så for å unngå skade på personell eller utstyr brukte vi tau for å fire ned det tyngste på plass.

Den gamle repeateren ble behørig fotografert, før den ble demontert og fraktet opp i dagslys. Ny repeater og linkskap ble montert, og det var ikke bare enkelt. Selve repeateren var jo i samme type skap som den gamle, og vi brukte det gamle veggfestet. Linkskapet derimot måtte festes med nye bolter i en dårlig lecavegg, og det var ikke bare enkelt. Til slutt hang begge skapene der de skulle.

Her er ny-repeateren ferdig montert. 2m nederst og 70 cm øverst
Her er ny-repeateren ferdig montert. 2m nederst og 70 cm øverst

De nye repeaterene er jo et ledd i, og radioamatørenes bidrag til, å styrke nødsambandet
i regionen og både Liaåsen og Bringen har blitt utstyrt med batteribackup. 12v 70Ah på linken og 24V 70 Ah på repeateren, burde holde til ca et døgn kontinuerlig drift med senderen på.

Batterier, power, link, repeater og filter ble behørig koblet sammen. Antennen og koaks ble testet og målt og funnet i orden og koblet til. Det store øyeblikket var endelig der, virker det?

Alt utstyret var selvsagt testet på forhånd, men spenningen var til å ta og føle på når vi fikk kontakt med LA8GE Karl Georg via linken. Signalkvaliteten på 70cm var susfri, og lydkvaliteten var fantastisk. Hurra!!!

p_Bilde_6_1
Fem av Repeaterkomiteens medlemmer foran repeateren. Fv LA5HIA, LA3TMA, LA3CPA, LA1UI, LA9QV

Det var ikke bare jobbing på turen, det ble også til spising og litt sosial prat. Med på turen var også LA4YW Liv og Jan, LB1KF Helene med 2 harmoniske LB9RE Håvard, LB2UD Per Torbjørn med frue.
Mange fine øyeblikk ble foreviget og Håvard stilte også med videokamera for anledningen.

Det er mange som har bidratt til at vi nå kan bruke RV56 (R4) og RV57 (R4+) som en repeater, ikke bare den nåværende komiteen men også de foregående komiteene som startet denne tanken tilbake i forrige årtusen en gang. Det har vært et langt svangerskap, men nå er den første repeaterlinken i Trondheimsgruppen av NRRL født.

p_Bilde_7_1
En velfortjent rast

Repeaterkomiteen vil med dette takke alle som opp gjennom årenes løp har bidratt til dette, og bare oppfordre til økt bruk av repeatere og av linken mellom dem. Det er morsomt når man kan sitte i bil i Trondheims bygater og ha 2m QSO med en mobilstasjon på toppen av Tronfjell.

For repeaterkomiteen
LA3TMA Morten og LA5HIA Jan-Inge

p_Bilde_8_1