Tur til Vassfjellet juli 2019

Varmebølgen har nå vært over oss noen dager og nå på mandag (29 juli, 2019) var det på tide å trosse varmen og legge til fjells med Vassfjellet som mål for turen. Det var Stein-Olav, LA9QV, Karl Erik, LA9KOA, Runar, LB5RH, Marius LB9DG og Håvard, LB9RE som la i vei. Karl Erik hentet Runar på Melhus og vi kjørte deretter opp fra Kvål til bommen. Her var det 31 grader målt med bilen, men noe stort ork var det ikke med fine 19 grader inne bilen på vei oppover. Annerledes var det nok for to turgåere på vei ned like ovenfor bommen. Det er et stykke å kjøre opp til toppen, men grusveien var stort sett fin og det kunne kjøres med vanlige biler. Oppe på toppen i 700 meters høyde ventet et fint skue ut over store deler av Trøndelag.

Deretter gikk vi inn i anlegget og identifiserte etter hvert utstyret Trondheimsgruppen har overtatt etter Helsenett. Inne var det svalt i forhold til heten ute med hele 28 grader på toppen. En svak vind gjorde heten utholdelig i skyggen på nordsiden der vi etter hvert samlet oss for å se utover mot byen og diskutere hva vi kan få ut av denne lokasjonen.

Fra toppen av Vassfjellet er det god rekkevidde for radiosignaler og et av formålene med turen var å lytte på våre frekvensbånd 6m, 2m og 70cm. Det ble gjort med en Yaesu FT-857 på USB tilkoblet en utvendig Aerial dobbel dipol fra Helsenett og flere håndapparat på FM. Denne antenne kan sees høyt til venstre oppe på huset.

Det ble ikke funnet noen støy på 6m og fyret hos LA1K som kom inn på sin frekvens (50.488 MHz) og kunne ikke høres 3-5 kHz til sidene, et reint og fint fyr. På 2m var det annerledes og fyret (144.463 MHz) kunne fint høres over hele 2m båndet og utenfor og ødelegger dermed mulighetene til å kunne benytte 2m så lenge dette pågår. Her må det gjøres noe! På 70cm kom fyret inn på sin frekvens (432.463 MHz) og kunne ikke høres 5 kHz til sidene for denne frekvensen, men det er mye ren støy på 70cm generelt, typisk S5 på den anvendte antennen, men ingen modulasjon ble observert. Dette var en kort prøve av radioforholdene, men målinger med annet utstyr og antenner kan være nødvendig for å verifisere dette.

Etter flere målinger for å verifisere 6m forholdene kunne Vassfjellet være en aktuell lokasjon for vår 6m repeater, LA7TRR.

Vi tok også en titt på LA1Ks hytte med utvendige antenner og håper at noen leser dette og tar aksjon på 2m fyret.

Hovedstasjonen på toppen er et imponerende syn med en ca. 200 meter høy antennemast med diverse antenner oppover som ble flittig kommentert.

Turen ned gikk helt fint og vi møtte bare en turgåer på vei ned, i 31 grader C (ute).

Det blir flere turer senere på sommeren.

God tur!

Mvh
Håvard, LB9RE