Tur til Almannberget, Oppdal, 3. juli 2013

Almanberget, OppdalTrondheims gruppen har lenge hatt planer om å sette opp en 2 meter repeater på Oppdal. Flere lokasjoner har vært vurdert opp gjennom årene, men i det siste har vi festet oss ved Almannberget som med sine 1340 meter rager godt opp i terrenget i fjellbygda og vil gi den beste dekningen i området. Et viktig formål med denne repeateren er å forbedre dekningen langs E6 i den sørlige delen av fylket. Et annet viktig formål er å gi bedre sambands dekning i et stort og viktig utfartsterreng i oppdalsområdet.image016

I dag er det Jara som administrer og drifter anlegget på Almannberget og en søknad er sendt til de for etablering av LA7ORR (RV58). Vi ønsket likevel å bli bedre kjent med anlegget på toppen av fjellet og planla en tur for synfaring. Det var Håvard, LB9RE og Bård, LA4THA som drog i vei 3/7.image002

Vel framme på OPPdal etter ca 2 timer kjøring, tok vi Orkelsjøveien opp Ålmdalen til setra ved foten av Almannberget.

Det var svært godt vær med sol (og som vanlig litt vind)  og turen gikk lett på 1 time fra bilen. Framme på toppen fikk vi et godt inntrykk av anlegget med en gang. Det er hovedsakelig en stasjon for kringkasting og mobil telefontrafikk. Vi kunne observert to antenner for VHF høyt oppe i mastaRøysa på toppen. Vår antenneplassering vil være ca 4 meter over bakken (det blir fort dyrt å stå høyere) og det er tilstrekkelig for å oppnå god rekkevidde siden fjellet er så høyt. Mange bilder ble tatt på toppen og noen kan sees på LA2T hjemmesiden. Vi foretok en del oppmålinger av retninger, lenge på kabelbro med mer for å planlegge innplassering av antennen og kabelen.

Utsikt mot Oppdal og fjellene vestover inn i Trollheimen og nordover mot TrondheimEtter en hvile med mat og drikke tok vi turen ned fra fjellet og det gikk som ventet mye rasker og vi var framme ved bilen etter ca 40 minutter.

Almannberget er lett tilgjengelig for turgåere på sommeren og kan anbefales. Ta med en god kikkert siden det er utrolig god utsikt i de fleste retninger. God tur!

Utsikt østover helt il HedmarkUtsikt østover helt il Hedmark

 10.07.2013