Shuntfeed for 160m

shuntfeedVi har det siste året fundert på hvordan vi skulle få ei 160 m antenne til å gå skikkelig godt for DX- kjøring.  Vi endte opp med å kopiere antennen til undertegnede som er ei shuntfeeda mast.

Prinsippet er ganske enkelt, vi kobla på en «galge» rett under rotoren ca 1 meter ut i fra selve masta.  Koblet  på en 2.5 kvadrat kabel og førte den ned på siden av masta og ned til bakken.  Der satte vi på en ny «galge» som ikke leder for å holde kabelen stram.

Vi kjøpte oss en liten boks hvor vi satte på «sukkerbiter» og monterte kabelen inn på en av dem og koaks slik at det er kontakt. Så la vi en liten men tykk kabel ifra en annen sukkerbit og inn til masta for å få jording.

I og med at masta er ca. 22 m høy og med beam rett over blir dette en «topphatt» hvor den elektriske lengden øker betraktelig.  På 160 m så er jo en kvart lambda på ca. 41 meter, men det viste seg å ikke holde helt inn. Vi fikk resonans på 1750 Mhz, og da la vi inn en kondensator på 220 pif og vips så hadde vi resonans på 1850.

Nå gjenstår det å legge ut ett radialnett som vi kobler på sukkerbiten som går til masta og da er den ferdig. Sannsynligvis vil resonansen gå opp og vi må da inn med en litt mindre kondensator.

Dette er en meget effektiv antenne hvor undertegnede har kjørt alle verdens kontinenter og ca. 200 dxcc land.

Det skjer da litt på vinteren også -)

LB9RE og LA3WAA

07.02.2013