NRRLs Telefonitest 2005

ban-tlftst

05tlf-01
Slik så det ut på LA2Ts gruppelokaler da vi ankom for å kjøre siste perioden…

Årets Telefonitest er gått over i historien, og LA2T kom rimelig bra ut av det hele selv om starten ble noe dramatisk. LA4CKA og LA3WAA var først ut, og Ingar hadde ikke kjørt lenge før han begynte å klage over at ikke alt var som det skulle. Men alt utstyret hadde jo fungert perfekt helt til da, så det ble prøvd og prøvd til han omsider fikk QSO med noen lokalt som knapt kunne lese ham. Da ble det liv i leiren!

05tlf-02
Gjett hvem som ble «glad» da problemet med vakkel i loopen ble lokalisert til denne boksen?

Test fikk være test noen minutter mens man lette etter mulige årsaker. Det hadde regnet i bøtter og spann, noe som kunne ha påvirket ting med antennen, men etter noe røsking i ledninger, ble feilen mistenkt å befinne seg i et heller omdiskutert koblingsskap oppe på veggen hvor det sannsynligvis var vakkel i forbindelsen til 80m loopen. Ingen hadde tid til å gjøre noe med problemet der og da, de hadde allerede tapt dyrebar tid som det var, så det ble å finne riktig kobling til butternuten, og kjøre med vertikal resten av perioden.

05tlf-03
Ta en god titt på denne løsningen, noe ramponert etter panikkartet reparasjonsforsøk. Slik kan vi ikke ha det!

Forholdene på 40m var ekstremt dårlige, eller skal man si altfor gode for norske forhold, så det ble en tøff oppgave å få gjennom noen signaler. Det var en liten åpning de første 20 minuttene, og så overtok russere, Sør-Europa og DX frekvensene. 80m derimot var bedre, men vertikalantenne er jo ikke akkurat ideell til å kjøre lokale stasjoner i LA, så det ble en tung og ganske stresset økt for begge operatører.

05tlf-04
LA4CKA i aksjon under 1.perioden, her QRV med vertikal 80m antenne i en nasjonal test.

Morgenperioden ble kjørt med nye operatører, LA1UW og LA4YW, og fortsatt måtte vertikalen gjøre jobben på 80m. På 40m ble det kjørt med en slooper som fungerte aldeles utmerket, men heller ikke nå var kondisjonene på vår side på 40m selv om det ble kjørt adskillig mer på begge band enn i første periode.

05tlf-05
LA1UW møtte duggfrisk opp i morgenperioden mens LA4YW hangler med i bakgrunnen.

Det ble benyttet PA på begge band under hele testen da LA1UW velvillig hadde lånt ut sitt «lille» PA-trinn på 600W som ble brukt på 80m, mens det på 40m ble brukt gruppens eget PA på ca 800W. Rig’ene som ble brukt var Yaesu FT-920 på 80 og Kenwood TS-2000 på 40m.

05tlf-06
LA3WAA stråler her i siste perioden hvor loopen ble QRV via en jukseløsning…

Et par timer før siste perioden dro LA3WAA opp på LA2T for å forsøke å få loopen til å spille. Det begynte etterhvert å bli klart at loopen var helt i orden men at alt kun berodde på vakkel i skapet på veggen, men det tok mye energi, ergrelser og ikke minst tid for å finne ut. Dermed koblet han loopen forbi skapet og rett inn på senderen, testet noen QSOer på 80m, og det viste seg ikke helt overraskende at loopen var flere S-grader bedre enn vertikalen mellom her og Østlandet.

05tlf-07
LA3WAA og LA4YW i pausen før siste økt. Det var faktisk noen rolige stunder og.

Siste perioden kjørte LA3WAA og LA4YW, og det gikk omtrent som morgenperioden, minst QSOer på 40m, og loopen gav fine resultater på 80m.

Det ble i år kjørt med filter mellom riggene, og dette gjorde hele testen til en drøm å kjøre. Det var ingen plagsomme innslag å ta hensyn til, noe som økte trivselen betydelig. Alt ialt ble det kjørt 176 QSOer fordelt på 108 multiplikatorer, så får vi se hva resultatet blir når testmanager er ferdig med å bruke rødpenna. For feil er det jo ikke til å unngå i en test under så vanskelige forhold.