Fieldday 2005

ban-nfd05

-2005fd20
Vi er igang!! – Noe forsinket… På stativet står en sender med en stk blikkboks som parabol mot trådløs internett tilkobling på skolen.

Da er nok en fieldday overstått og resultatet i år ser mye bedre ut enn i fjor. Jeg vil rette en takk til alle som deltok. Alle bidrag var med på å løfte arrangementet frem.

I år var arrangementet var lagt til Byåsen vgs, som er en ganske ny skole i Trondheim, og ettersom Trondheimsgruppen også arrangerte «Radiamatørenes Åpne dag» denne helga, håpet vi på mye besøk.

-2005fd26
Uten mat og drikke…

I år startet vi planleggingen i litt bedre tid, noe som skaffet oss bedre mediadekning enn noen gang tidligere. Både i radio, aviser og nettavis, dette gjorde at det faktisk dukket opp litt folk som ble med og hjalp til. Vi hadde minst 3 stk som fylte kravene for rekruttpoeng, dette er noe jeg synes er veldig bra. En stor takk til dem og jeg ønsker dem velkommen inn i vår fantastiske verden.

-2005fd34
LA3TMA får en velfortjent hvil.

På tirsdag oppdaget vi en liten brist i planleggingen av antenneparken, så da måtte vi ut å lage oss et flyttbart bardun/antennefeste i betong. Etter en del kalkulering av egenvekt på betong og volumberegning ble 2 oljefat kappet i riktig høyde og fylt med betong.

-2005fd24
LA9MB overtar, med litt CW ofc!

Fredag morgen startet LA9MB på Radioadressa. Litt senere var det intervju for Adressa med LA9PX og LA3XMA. På ettermiddagen live på NRK Sørtrøndelag, Alltid Fredag, med LB1ZF og LA3XMA. Godt assistert av LA5VMA og med LA3RLA og LA9PGA som psykisk støtte.

Senere på kvelden begynte vi og samle utstyr til den store begivenheten. Siden det da var mindre enn 24 timer igjen kunne vi bringe utstyret inn i området.

-2005fd16
LA2T/P fra Byåsen VGS.

Lørdag morgen opprant med godt vær og vi startet å rigge ca 0900. 18m Texastower ble reist med VHF/UHF-antenne på toppen. HF-antennene ble heist opp etterpå, en en 160m dipol og en kombinert 80-40m dipol. Det var dårlig med skog i området, men soklene til LA3TMA og LA3XMA med 8m glasfiberrør i fungerte utmerket. Disse ble brukt for å få HF-antennene i masta så høyt opp i lufta som mulig. I mangel av rotor til masta ble det montert et rullestillas med en 3-element beam for 10-15-20m og en 6m beam. I år hadde vi sørget for tilgang til internett også, antenne laget av 2 hermetikkbokser fungerte nesten for godt, det var rikelig av nett på lufta i tillegg til det vi skulle bruke.

yxCampingvogn med fortelt, bord til radio stasjoner og loggmaskiner ble ordnet. Et partytelt ble også reist så det var rikelig med plass både for deltakere å besøkende. Vi kom på lufta ca 1700 norsk tid etter litt kluss med TRlogg som ellers fungerte prikkfritt, mot normalt. Det ble kjørt på en TS-2000 og en TS-570D, begge med talesyntese. På VHF ble det montert en TMD-700. Strøm sørget to gruppens to Hondaagregater på 2,2kW for. Bra vi hadde med reserve for på lørdag sluknet det ene og nektet å starte igjen. Bensin fikk vi sponset av Hydro Texaco på Flatåsen.

-2005fd10
Mastefot ala betong-i-oljefat.

De som var med på rigging eller som operatører var:
Kai 3rla, Morten 3tma, Tor Åge 3rma, Per Torbjørn 9pga, Ivar 2mna, Arthur 9px, Tobias 2gna, Steinar 1zf, Raynold 5vma, Arne 5bma, Tone 5hma, Odd 3xma, Karl Georg 8ge, Ole Anders, Egil 9mb og Torstein 7tma.

LA5HMA sto for maten. Vi ble enige om at vi kjøpte inn brød og pålegg, kaffe og te ble også kjøpt inn. Varmmat og brus sto hver enkelt for. Kl 1800 kom det innom en del Geocachere, folk som driver med GPS-orientering, arrangementet var lagt ut som en post for dem. Det var tydeligvis populært å få en orientering om radiohobbyen, enkelte var der i flere timer.

-2005fd14
Man fester hvor man har lov.

Forholdene var nok dårligere enn i fjor, men vi hadde bedre antenner i år, beamen gjorde nok mye 🙂 Det var mye støy i området, men ikke verre enn at det ble kjørt både PSK, CW og SSB. Desverre ble det ikke noe på 2m i år heller.

Resten av kvelden og natten gikk prikkfritt hvis vi ser bort fra en bagatell med mangel av filter. Alt gikk bra til 1200 Norsk tid, da kom regnet. Kl 1415 sto jubelen i taket for da hadde vi flere QSOer enn i fjor, det ble 11 til før vi avsluttet kl 1500.

Så startet nedrigging og pakking, kl 1900 forsvant den siste doningen fra Byåsen VGS. Nok en gang takk til alle som bidro.

For fielddaygjengen på LA2T/P
LA3XMA Odd

Foto: LA3RLA, LA9PX, LA3XMA