2005 Scandinavian Activity Contest LN2T

ban-test

I år som tidligere år ble det arrangert SAC-test. Denne gang deltok det et lite men eksklusivt knippe radioamatører fra LA2T, LA3XMA Odd, LA5VMA Raynold, LA3TMA Morten, LA9PGA Per Torbjørn og LA3RLA Kai. Vi hadde for en gangs skyld forbredt oss en del på forhånd, TR log, radioer og antenner var testet, og det var nytt av året.

LA3XMA i SAC 2003
LA3XMA i SAC 2003

Vi møtte opp på Lialøkken på lørdag kl 12.30 for å ha god tid til å rigge til det siste som trengtes. Da alt var klart, var det fortsatt 40 minutter igjen til testen startet, så det ble litt tid til å gjøre andre ting også. Odd (LA3XMA) har nettopp kjøpt seg ny bil, og da er det jo en del ting som må ordnes. Radio, for eksempel, dørlister måtte demonteres og kabler legges skult.

Kl 14.00 norsk tid (12.00 UTC)  startet ballet opp med en radio på 20m og en på 40m. Tidligere har vi hatt store problemer med innslag fra de andre riggene når vi bruker flere rigger samtidig, men som tidligere nevnt var vi forbredt. Natt til lørdag bygde vi 2 båndpassfilter nede hos Kai (LA3RLA), et for 80m og et for 40m. Du verden hvilket utslag det gjorde. Innslaget var borte. Hovedstasjonen lå på 20m med PA-trinn, og det var så vidt vi kunne ane at det var noe der på 40m. Så filter er tingen på et slik oppsett.

Filter ala LA3RLA handmade.
Filter ala LA3RLA handmade.

Vi kjørte radio «så det kost etter», men uten mat og drikke osv… vi hentet to nykommere sammen med pizza. Den ene var Knut Magnus fra valgfagkurset på Heimdal v.g.s. og hans kamerat Stian, to ivrige sjeler som vi håper fikk et godt inntrykk av hva test kjøring er. De brukte tiden til å se, høre og lære prosedyrer under en test. De fikk tildelt den ene riggen og satte seg ivrig ned, sveivet på VFOen og kalte CQ contest. Hvor mange QSOer de to kjørte skal være uvisst, men kvantiteten kommer etter hvert.

Stian og Knut Magnus, to ivrige sjeler. Knut Magnus har amatør- radio som valgfag på Heimdal vgs.
Stian og Knut Magnus, to ivrige sjeler. Knut Magnus har amatørradio som valgfag på Heimdal vgs.

Kl 01.15 tok de siste kveld for å komme sterkere tilbake neste morgen. Det er utrolig hva en god natts søvn kan gjøre. Vi startet opp ca kl 09.30 norsk tid, og kjørte til tider på 2 til 3 rigger samtidig. Natt til lørdag mens oppratørene sov, var teknikkerne på jobb. Før solen rant på søndag morgen lå det et 20m filter på benken på Lialøkken. Det ble ikke noe mer forstyrrelse av den grunn. Vi hadde til tider mer forstyrrelser fra ander stasjoner i distriktet enn fra våre egne.

Det er en fin testhelg som er avsluttet, uten stress med vakter, klokkeslett og kjørelister å se til bake på. Vi hadde ikke en gang noe fornuftig båndplan å forholde oss til, men vi hadde det kjempegøy. Jeg tror de som var med synes det også. Invitasjonen var ”kom å kjør radio om du har lyst, og når det passer deg”, og med filter på alle stasjonene, antenner nok til alle bånd og med flere radioer kan vi på en slik helg kjøre 6 rigger samtidig uten serlig problemer.

Det er en hake ved et slikt oppsett. Vi vinner nok ikke konkurransen, for med 383 QSOer og litt over 61000 poeng er nok førsteplassen i multi multi klassen langt over oss. Det var heller ikke meningen med testen. Et håp til neste test er å få med flere filter og flere oppratører, det er ikke lenge til 29-30 oktober. Da møtes vi fohopentilgvis til CQ WW DX Contest SSB.

73 de
LA3TMA Morten