Besøk på NRK, Tyholt

ban-nrk

nrk02Torsdag 15. mai var Trondheimsgruppen invitert til omvisning i NRK sine lokaler på Tyholt, like ved Tyholttårnet. Til tross for det litt ustabile været, møtte ialt mellom 25-30 skuelystne tilhørere opp for en gjennomgang av NRKs ulike oppgaver i forbindelse med sine sendinger innenfor radio og TV.

nrk01Omvisningen startet med en liten innføring i arbeidet som foregikk på huset samt en liten historikk, før vi ble ledet    videre mot diverse produksjonslokaler, studio og kontrollrom.

De nasjonale radiokanalene P1 og P3 som har sin hovedplassering her på Tyholt fikk et besøk, og vi fikk se hvor distriktsendingene på P1, samt regionale nyheter på NRK1 og Midtnytt ble produsert og administrert.

nrk16Ansvarlig for omvisningen var programingeniør Bjarte Johannesen som hadde jobbet i NRK i 12 år, bl.a med avvikling/redigering, radio og senere som systemadm. for produksjons- verktøyene. I dag var han gruppeleder for lydgruppa, radio, samt prosjektleder for utviklingsavdelingen. Over til venstre ser vi Bjarte i et av journalistrommene for P3. Under står han i selve innspillingsstudioet.

nrk18Men NRK er mer enn bare radio, og vi fikk også ta en titt inn i fjernsynsavdelingen hvor de drev med fast produksjon av  Schrødingers Katt og Newton. Disse to avdelingene var plassert nær hverandre da de ofte samarbeidet om stoffet.

nrk07nrk03Til venstre ser vi en radio med antenne, mikrofon og headset klart for bruk under innspillinger «i marka». Pris per sett ble anslått til rundt 120-130.000 kr.

I tillegg til de mer vitenskaplige programmene som Schrødingers Katt og Newton, produserte de også serier innenfor genrene dokumentar, underholdning og sport/nyheter (Faktor, Brennpunkt, Tore På Sporet, Billetten, Rundt Neste Sving, Årets Danseband, Godt Nytt Musikkår m.fl.)

nrk17Her tar vi et gløtt inn i kontrollrommet for nyhetsavdelingen, og under ser vi LC2TCT, Odd på plass som nyhetsoppleser. Da lyste rødlampa som til høyre.

Til høyre ser vi litt av «blårommet» hvor diverse innspillinger foregikk med pålagt bakgrunn på blå vegg, slik som f.eks værmeldig etc. Det var helt avgjørende for bakgrunnen at blåveggen var godt og jevnt opplyst for et mest mulig naturlig resultat.

nrk08Like ved var det eget musikkrom med bevegelige plater på vegger og i tak for best akustikk, og musikkrommet ble i tillegg til vanlige musikkinnspillinger også leid ut til plateinnspillinger.

nrk09Ellers kan vi fortelle at det jobber rundt 250 mennesker på NRK fordelt på rundt 100 ulike yrkesgrupper. Journalistikk og grafikk er best representert, men det fins også dem som er spesialisert som grafiker, scenografi, sminkør og vedlikehold.

nrk12I tillegg finnes det en administrasjon, it-medarbeidere etc, men også snekkere, malere, kostymør, lys osv.

I forbindelse med opprettelsen av P2, altså dagens P1, ble NRK på Tyholt åpnet i 1987. Før den tid holdt NRK Trøndelag til i Bøndernes Hus, sentrum.

nrk10Nå rommer bygget P1, P2 og P3 samt NRK1 og NRK2. De har et godt utbygd tilbud på Internett, http://www.nrk.no, og Tekst-TV.

TV-signalene distribueres analogt via Norkrings bakkenett eller digitale satellitt, da kun DVB fra slutten av 2002, samt analog radio via FM eller digitalt via DAB.

Til slutt vil vi rette en hjertelig takk til NRK for en alle tiders omvisning.

nrk06nrk05