Skylark B – Minneplakett i Bymarka

Skylark-B_Plakett-Bymarka
Paketten som ble avduket til minne om de radio-operatørene som opererte fra dette stedet under «2.dre Verdenskrig».

I forbindelse med 50-årsmarkeringen siden 2. verdenskrigs slutt, ble det i 1995 klart at også Trondheimsgruppen av NRRL ville være med å markere dette. Radioamatørene deltok aktivt under krigen i mange sammenhenger, slik var det også i Trøndelag. Gruppen besluttet derfor å hedre noen av disse ved å utplassere en minneplakett på et av de steder som ble brukt som QTH for denne ‘illegale’ virksomheten – i vårt nærområde.

Skylark-B_Haakon-Soerbye-LA8Y
LA8Y – Håkon Sørbye under den offisielle avdukingen av Minneplaketten i Bymarka.

Det skulle ta lang tid fra beslutningen ble tatt – til selve avdukingen kunne finne sted, men lørdag 26. september 1998 var den store dagen kommet. LA8Y, Haakon foretok den høytidelige handlingen på stedet i Bymarka hvor ‘Skylark B’ hadde holdt til og sendt sine meldinger til England fra januar 1941 og fremover til arrestasjonene høsten 1941.
Plaketten har fått en fin utforming og gir opplysning om hva som skjedde på det aktuelle stedet.

Skylark-B-i-Adresseavisa-26-09-1998
Klipp fra Adresseavisa 26. sep. 1998.

De som var telegrafister i Skylark B, var radioamatørene LA8Y Haakon Sørbye, LA1GA Bjørn Rørholt samt 3 fra Televerket, Einar Johansen, Bård G Hjelde og Olav Skeie, alle med tilknytning til NTH.

For å finne fram til stedet der plaketten står boltet fast til fjellet, har vi notert lokasjonen til å være N 63 grader 25 min 56.8 sek, Ø 10 grader 14 min 23.4 sek.

Se forøvrig Turen til SKYLARK B.