CQ WPX SSB fra LG80T

Ved Stian, LB5SH

Den 30.-31. mars 2019 var LG80T med i CQ WPX, en av verdens største aktiviteter for radioamatører. Denne konkurransen gikk ut på å få samlet flest mulig unike prefikser over 48 timer.

LG80T stilte denne gang med 6 operatører: Tor LA3WAA, Håvard LB9RE, Jan LA7VV, Håvard LB0NH, Karl Erik LA9KOA og Stian LB5SH.

Vi møttes torsdags kveld for å ta en gjennomgang av loggingprogrammet, diskutere hvordan testen utføres, samt trene litt på pileups og plukking av svake kontakter. Alle deltakerene fikk kjørt noen QSOer, samtidig som vi fikk tatt en gjennomgang av det tekniske utstyret. Allerede her opplevde vi at signaturen LG80T kunne bli en utfordring. Det var lett for motparten å ta feil mellom «zero» og «sierra», og vi ble til og med spottet med feil signatur under prøvekjøringen. Dette ble tatt til etterretning, og vi bestemte oss for å være ekstra tydelige ved opplesing av signatur i contesten.

Det ble avtalt å holde to stasjoner varme samtidig, og dele opp i to 12-timersskift med fire timers kjøretid for hver operatør. Målet var å holde det gående fra 08:00 til 20:00 lørdag og søndag.

Dessverre var ikke forholdene helt på vår side; vi opplevde å høre godt men ikke å bli hørt selv. Vi fikk også fullstendig radiostillhet på 40m da et snøteppe la seg over oss, samt masse støy da en haglskur kom seilende inn. Likevel glimtet forholdene til, og vi kjørte det vi maktet. Ved kveldstid ble det ennå bedre forhold på 20m, og vi fikk kontakter over hele Amerika, fra Canada til Argentina.

Søndag kveld ble det tatt en innspurt der vi holdt tre stasjoner aktive samtidig. Vi fikk hentet noen verdifulle poeng før vi måtte innse at mandagen var rett rundt hjørnet.

Tross dårlige forhold fikk vi kjørt rundt 950 QSOer tilsammen, og samlet omlag 1 million poeng. Loggene er sendt inn, og vi får se hvordan det holder. En topplassering blir det ikke, men det er jo alltid spennende å se hvor man havner.

Uansett hva resultatet sier, så har gruppen fått verdifull trening. Erfarne har børstet støv av gammel kunnskap, og de ferske har lært masse nytt. Alle deltakerene var enige om at dette var kjempemorsomt, og gleder seg allerede til neste contest.

Kanskje du vil være med neste gang? Ta kontakt – det er rom for flere.