APRS

p_PUX1_7B_1For en stund siden kom noen over en liten billig sak i søken etter nye ting å leke seg med innen hobbyen vår. APRS er jo i liten ”gimmick” som det til vanlig ikke er så veldig stor nytte i, men i en gitt situasjon, for eksempel nød og katastrofe, er det meget god hjelp i denne type utstyr.

Vi bestemte oss for å gå for en tracker som het ”Opentracker+” og en radio som het ”Puxing 777”. Trackeren bestilte vi som et byggesett, det kostet 12$ mindre og er mye morsommere. Den består av 30 deler og er veldig lett å sette sammen.

http://www.argentdata.com.

p_ASET1_7_1Radioen er et VHF håndapparat med max 5W ut, og er et fullverdig håndapparat med nesten alle fasiliteter som man trenger, det manglet bare 1750 Hz tone, det kommer selvsagt ferdigbygd og kostet bare 90$. Radioen er laget i Kina, og selges profesjonelt under et annet navn, men da ganges prisen med 2-3 og den heter Motorola.

Sammen med en GPS, BR-355, fra Elfa, og litt kabler og ekstra plugger, som man lodder sammen selv, kom hele pakken seg på under 1500 kr.

Dette er en enkel og billig måte og bli QRV på APRS på, og det oppfordrer jeg flere til og prøve.

For dem som har lyst til å se hvordan dette virker i praksis er det bare å gå inn på www.aprs.fi. Prøv med lokator JP53EJ så får du Trondheim.

Om man ikke er så opptatt av APRS er det likevel bryet vært å se på radioen, et VHF håndapparat til 5-600 kr er vel ikke å forakte heller.

Lykke til

73 De La3tma Morten

OT. Dsub 9 hannplugg – serieport. BR-355 seriekabel.
Pin Funksjon Kabel PS2hunn PS2hann RS232
1 NC
2 Data inn GPS grønn 5 2
3 Data ut GPS hvit 4 3
4 Vext +5V ut GPS rød 2 4(rød)
5 Jord GPS sort (og skjerm) 1 3(hvit) 5
6 NC
7 1-Wire data bus
8 NC
9 NC
Skjerm Jord (GPS skjerm) Skjerm Skjerm Skjerm
OT. Dsub 9 hunnplugg – radioport. Kabler.
Pin Funksjon Puxing Andre
1 Audio ut 3,5mm ring
2 COR/squelch inn
3 PTT ut 3,5mm skjerm
4 Counter/transmit now
5 Audio inn 2,5mm tip
6 Jord 2,5mm skjerm Minus strøm
7 + 12V inn Pluss 12V strøm
8 PTT inn
9 ADC5 inn / Strøm rele

Orginalkabelen for serieport til BR-355 har noen jumpere og bør endres før bruk, eventuelt droppe den og lodde GPSkabelen direkte i en 9pin Dsub hunnplugg. Jumperen for spenning til pin 4 i Opentrackeren settes på 5 volt. Andre jumpere er ikke nødvendig på Puxing 777.

Er det plunder å lodde kabler med skjerm i små plugger? Har god erfaring med å bruke CAT-5 nettverkkabel både på VHF og HF. Audiosignalene i hvert sitt par, bruker ofte et par til PTT også. Revolveringen er så tett at det går bra uten å få innslag.

LA3RLA Kai