6m antenne

0RG58I mørke vinterkvelder er det stort sett de lavere hf-bånd som gir lyd fra seg, selv om det er et og annet lydblaff på de høyere båndene er det for det meste stille der. Fortvil ikke folkens det blir bedre. Det er nå man kan forbrede sommerens 6m kjøring.

Det er kanskje ikke så mange som har verken antenne eller utstyr til å kjøre 6m, men det går det an og gjøre noe med. Når det gjelder utstyr er det mange merker og modeller og velge mellom, her er det stort sett lommeboken det komme an på. Når det gjelder antenner derimot er det vel knapt nok fantasien som setter grensene.

CoaksdipolDer gjør man mye med litt tape og noen meter med coaks. Denne antennen som er vist på bilde, lager man på ca 30 minutter på kjøkkenbordet. Med 7-8m coaks (RG58 eller RG59), tape og et målebånd er dette fult mulig og gjennomføre selv om man aldri har tatt i en antenne før.

Start med å måle opp totallengden på 758cm coaks (RG58 eller RG59), her kan man spare seg litt jobb og litt coaks ved å bruke en en-leder på det øverste leddet på antenna. Da blir totallengden coaks 624cm. Avisoler deretter skjermen av coaksen slik at det blir 134cm med senter leder og senterisolasjon, eller lodd på en 134cm lang en-leder til senter om man velger den metoden.

Mål 131cm fra det stedet skjermen slutter og sart spolen der. Den skal være 11,8 turn og 5cm i indre diameter. Her er det enklest og bruke et 50mm plastrør som kjerne, men det er fult mulig og vikle dette i løse lufta lom man er nøye.

Om man velger luftspole er det en fordel om man taper ofte, gjerne hvert ¼ turn. Slik får man en fast spole som ikke deformerer seg ved litt mekanisk belastning.

Til slutt er det bare å montere en plugg i enden av antenna etter eget ønske og behov.

Så er det bare å krydre det hele med ønsket mengde lokale QSOer og smakes til med ønsket mengde DX.

Denne antenna er enten vertikal eller horisontal, avhengig av hvordan den henges opp. Den kan for eksempel tapes fast til en 6m fiskestang fra Biltema, eller rett ut fra vinduet og over til naboens balkong. Det som er viktig er at den henger så fritt og høyt som mulig.

Mål til denne antenne er hentet fra en artikkel i Amatør Radio nr. 6 i 1999, skrevet av LA1IC, som har gjort denne antennen kjent i Norge.

Lykke til

73 de La3tma, Morten